Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


gyertyafényes est Radnótival

2010.05.25

Gyertyafényes Est Radnótival

A III. Béla Gimnázium szervezésében március 21-én a Gyertyafényes Esten Radnóti Miklós költészetéből kapott ízelítőt az irodalomkedvelő közönség. Ottmár Attilát, az est egyik szervezőjét kérdeztem a rendezvényről.

 W.M.: Milyen előzményei vannak ennek az irodalmi rendezvénynek?

Ottmár Attila: A III. Béla Gimnázium az elmúlt tanévben ünnepelte fennállásának 250. évfordulóját, ez alkalomból tartottuk az első Gyertyafényes Estet. Babits Mihály egy évig tanított a gimnáziumban, ráadásul Babits évfordulót is ünnepeltünk, így kézenfekvő volt, hogy rá emlékezzünk. Másrészt kollégáim elmondása szerint még nagyon régen, Baján voltak hangulatos, gyertyafényes irodalmi előadások a városban, aztán ezek eltűntek. Néhányan hiányolták e rendezvényeket, és bár tudjuk, az irodalmi műsorok nem vonzanak nagy tömegeket, mégis úgy látjuk, érdemes évenként legalább egyszer kedvezni az érdeklődőknek. Így jött ennek a Gyertyafényes Estnek az ötlete, mely úgy tűnik, hagyománnyá válhat városunkban.

W.M.: Hogyan készültetek idén a Gyertyafényes Estre?

Ottmár Attila: Az estet Radva László kollégámmal közösen szerveztük. A tavalyi évben volt Radnóti Miklós születésének 100. évfordulója, így idén rá emlékeztünk. Két elv vezérelt bennünket az anyag összeállításánál. Az egyik, hogy a fellépő szavalók többségének már volt elképzelése arról, hogy milyen verseket szeretnének előadni – ezeket természetesen beillesztettük a műsorba, másrészt megnéztük, hogy melyek azok a költemények, melyek még hiányoznak a Radnóti életművét minél sokoldalúbban bemutató összeállításból, s melyek az elhangzó naplórészletekhez is jól kapcsolódnak. A zenés betéteket, dalokat is a diákok hozták. Baja Város Önkormányzatától és a Nagy István Képtártól kaptunk támogatást, így tudtuk idén is megszervezni ezt a műsort. Tavaly is a Képtár volt a helyszín, de akkor sajnos alábecsültük a nézők számát, és sokan állva nézték végig az előadást. Most már előrelátóbban, több ülőhellyel vártuk a közönséget, és nem kellett csalódnunk: három terem telt meg az érdeklődőkkel.

W.M.: Mit kell tudnunk a szereplőkről?

Ottmár Attila: A fellépők a III. Béla Gimnázium egykori és jelenlegi diákjai, szavalói közül kerültek ki. Volt, akit mi hívtunk meg, például Balogh Esztert, aki diákévei alatt játszott a Bajai Fiatalok Színházában is, és rendkívül jó versmondó. Pethő Attilával közösen olvasták a naplórészleteket. Szarvas Anna is kiemelkedő teljesítményt nyújtott, ő végzős diák és a Színművészeti Egyetemre készül. Anna már évek óta játszik színházunkban is, és nagyon szép hangja van. Legutóbb a „Hippolyt a lakáj” című vígjátékunkban alakította Mimit és idén még az „Emil és a detektívek” című darabban is fog egy szerepet játszani. De itt volt egykori diákjaink közül Borsódi Zsófia és Hatala Bence is, aki vendégként magával hozta csoporttársát, Földes Orsolyát a kecskeméti Katona József Színház Stúdiójából, valamint felléptek még jelenlegi gimnazistáink közül Erdődi Tamás, Harkai Lilla, Kusztor Roxána, Majorcsics Emese, Rekettye Eszter, Rideg Máté és Rudolf Diána.
Voltak a szereplők között olyanok is, akik csak most kezdtek kacérkodni a szavalással. Általában az iskolai versmondó versenyeken szoktunk új arcokat felfedezni, akik valóban szeretnek versekkel foglalkozni. Ez manapság sajnos nagyon ritka. Egyre kevesebb versmondó van, és évről évre kevesebb az igazán jó szavaló. Akit ez tényleg érdekel és tehetséges, azokkal érdemes foglalkozni. Segíteni kell nekik a felkészülésben, mert ők még nem önállóan építik fel a szavalatukat. A Gyertyafényes Est arra is egy jó alkalom, hogy a versmondók és a hallgatóságban helyet foglaló diákok is közel érezzék magukhoz a költőket, a költeményeket.

Én úgy gondolom, hogy egy nagyon emlékezetes, hangulatos, gyertyafényes est volt az idei, és jövőre természetesen ismét szeretnénk megszervezni.

 

 

A szereplők:

 

Balogh Eszter

Erdődi Tamás

Földes Orsolya

 

 

 

Harkai Lilla (ismerem ő a "nővérem" és nagyon szeretem)

Hatala Bence(ismerem (fájos fogú.....Dr.Zirr Zurr)).

Kusztor Roxána

 

 

 

Ottmár Attila(bajai fiatalok színháza vezetője még jó hogy ismerem)

Pethő Attila(a színházban a Dorka apukája) ismerem

Radva László(sok darabban szerepelt) (ismerem)

 

 

 

 

Rekettye Eszter

Rideg Máté

Rudolf Diána

 

 

 

 

 

Szarvas Anna(ismerem és nagyon szeretem)

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.